Selecteer een pagina

Knip Vestdijk – slag verloren, uitkomst oorlog nog onduidelijk (dd mei 2020)

De Rechtbank in Den Bosch heeft uitspraak gedaan in de langlopende zaak rondom het verschijnen en verdwijnen van de Knip in de Eindhovense Vestdijk. Daar worden de NSL-normen voor de luchtkwaliteit overschreden.
Sowieso heeft de jarenlange strijd voor een betere luchtkwaliteit in Eindhoven geresulteerd in een pakket van vijf eisen voor de Vestdijk, dat een duidelijke verbetering is. De vraag is of de zesde eis, de Knip, nodig is om onder de norm van het NSL te komen. Met Knip lukt dat zeker en zonder Knip lukt het misschien. Er komt een evaluatiemoment in 2021.
De strijd voor een betere luchtkwaliteit in Eindhoven is niet afgelopen.

Update dd november 2021:

krantenartikelOp 05 november 2021 maakte het Eindhovens Dagblad bekend dat de monitoring waartoe de rechter opdracht had gegeven, er volgens de gemeente toe leidt dat de Vestdijk nu jaargemiddeld onder de NO2-norm zit van 40 microgram/m3. Dat was de inzet van de rechtszaak. Als dit waar is, wordt aan de wet en aan de eis van Milieudefensie voldaan. Milieudefensie zal het monitoringsrapport overigens nog controleren.

Inmiddels heeft de WHO het NO2-zdvies onlangs aangescherpt tot 10 microgram/m3, maar dat advies is nog niet omgezet in wet. Dat zou eerst Europees en dan in Nederland moeten gebeuren. Aan dit criterium voldoet de Vestdijk ongetwijfeld niet. Heel Zuidoost Brabant niet, trouwens.

Ten tijde van bovenstaand artikel d.d. juni 2020 was nog niet beslist of er hoger beroep worden aangetekend. Dat is niet gebeurd.