In gesprek met Brainport over woningen en bedrijventerreinen
In een Open Brief aan Brainport en de lokale en regionale politiek heeft Milieudefensie Eindhoven op 05 sept 2021 de regio uitgedaagd met de vraag waarom enerzijds de bedrijven in de regio allerlei moderne en duurzame uitvindingen doen, terwijl anderzijds de bestuurlijke regio ZO Brabant het helemaal niet vreselijk goed doet op voor de hand liggende benchmarks als bijvoorbeeld de Klimaatmonitor.
De Stichting Brainport is een soort koepel waarin de politiek, het onderwijs en de bedrijven zitten. Brainport Development NV is hun uitvoeringsorganisatie.
Het hoofdbezwaar was dat Brainport als koepel geen eigen klimaat- en milieubeleid had, terwijl organisaties als industrieterrein Moerdijk, Chemelot en de Amsterdamse en Rotterdamse haven dat wel hadden. Er is ook geen milieu- en klimaatplan en -beleid.
Er volgde onmiddellijk een gespreksuitnodiging van directeur Van Nunen van Brainport Development.
Sindsdien hebben er enkele gesprekken plaatsgevonden. Die lopen goed omdat beide partijen, zij het vanuit een ander vertrekpunt, een gemeenschappelijk belang hebben, namelijk ‘massa’. Brainportbedrijven willen graag heel veel accu’s en zonnepanelen verkopen vanwege de bedrijfsresultaten, Milieudefensie wil graag heel veel accu’s en zonnepanelen ingekocht zien voor de vele duizenden huizen die gebouwd moeten worden (en ook bij renovaties), zodat die energie besparen en goedkopere woonlasten hebben. Dat vraagt een actieve rol van de regionale politiek.
Verder liggen er zo’n 300 bedrijventerreinen in de regio, waar ook nog fors verduurzaamd kan en moet worden.
De gesprekken lopen door en in 2023 zal Brainport alvast een milieu- en klimaathoofdstuk in het jaarverslag uitbrengen.