Selecteer een pagina

Eindhoven, Geldrop  en Eersel op de bres voor het klimaat

Op 14 maart 2021 was het Eindhovense Klimaatalarm op het Stadhuisplein. Van 14.00 uur tot 14.30 uur een eigen programma, daarna via de audio-installatie deelname aan het landelijke programma. Om 15.00u gevolgd door een geweldig en oorverdovend alarm met van alles wat lawaai kon maken. Inclusief kerkklokken in Eindhoven, Mariahout, Stiphout, Mierlo, Geldrop, Heeze, Leende en Leenderstrijp!

Milieudefensie Eindhoven en Geldrop hadden een belangrijk aandeel in de organisatie van het klimaatalarm op lokaal niveau, terwijl ook in ruim 44 andere dorpen en steden op dezelfde tijd alarm is geslagen. We hadden een prima eigen half uur met o.a. de bekende klimaatwetenschapper Heleen de Coninck, die tegenwoordig aan de TU/e doceert, en die ook in het IPCC actief is:

14.00u Presentatie, door Annet Goltstein
14.02u De ernst van de situatie, door Ronald van Marlen
14.07u Quiz met handopsteken, door Jeroen van Dijk
14.14u Spoken word (voordracht), door Mani Sadeghi
14,17u De transitie, door Hellen de Coninck
14.25u Oproep van de jeugd, door Liza van der Geer

De organiserende instantie was de Klimaat Crisis Coalitie Regio Eindhoven-Helmond, die d.d. 10 maart 2021 uit 26 bevestigde groepen bestaat (in wilekeurige volgorde):
Milieudefensie Eindhoven, Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2), Grootouders voor het Klimaat 2.0, Extinction Rebellion, Duurzaam Meerhoven, Milieudefensie Geldrop, Partij voor de Dieren Werkgroep Eindhoven, PINK! Noord Brabant, 040 Energie, De Kapel, Stichting Vredesburo Eindhoven, PvdA Regio Eindhoven, Students for Climate, Socialistische Partij regio Eindhoven-Helmond, ROOD Eindhoven, GroenLinks Regio Eindhoven,           Jonge Democraten Brabant, Metalelektro binnen FNV, Groen Bennekel, Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling,                          Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB), People for Planet, D66 Eindhoven, Trefpunt Groen Eindhoven, Dwars!.
Er komen nog steeds aanmeldingen binnen.

De organisaties hebben zich verenigd rond wat in het jargon een narratief heet, maar dat we misschien beter kunnen herdopen in Manifest. Dat bestaat uit een landelijke en een regionale poot. Er komt nog beraad over of en hoe we met dit gezelschap verdere actie ondernemen.
Narratief Klimaatmars 2021: https://www.bjmgerard.nl/wp-content/uploads/2021/03/Narratief-Klimaatmars-2021-vs-19-feb2021.pdf

Een live stream is (voor wie op Facebook kan en wil) te zien op: https://www.facebook.com/Klimaat-Alarm-Eindhoven-en-regio-100238625469498/

Tijdens de manifestatie toonde Gijsje van Bakel haar project ‘Troostdeken’. Iedereen mag een lapje van 10*10cm opsturen, dat wordt verenigd in een grote deken als symbool van samenwerking. Die wordt aangeboden aan de UN Klimaatconferentie 2021 in Glasgow.
Zie:   www.comfortblanketforourplanet.com

Een deel van het podium in Eindhoven:


vlnr Mani Sadeghi, Annet Goltstein, Heleen de Coninck, Liza van der Geer

In goed overleg met gemeente en politie stond het plein ‘vol’ met de afgesproken hoeveelheid van 271 deelnemers:

Ook in Eersel was een Klimaatalarm. Drijvende kracht was Jeanne Adriaans. Het was de eerste demonstratie daar ooit, en dat nog wel in Coronatijd. Het leidde aanvankelijk tot paniek in kringen van het gemeentebestuur en idioot scherpe eisen aan wat er wel en niet mocht. Uiteindelijk kwam het ook daar goed.
Bijgevoegd een artikel vooraf uit het lokale blad De Kempenaer 10 maart 2021, en een foto achteraf (door Ton van der Vorst, Kempenaer 17 maart 2021)

                     

Drie scholieren van het Rythovius College bieden, enige dagen voor het Klimaatalarm, de Eerselse versie van het Manifest aan aan burgemeester Wouters.

Het volledige artikel in de Kempenaer, met nog meer foto’s, is te vinden op www.weekbladdekempenaer.nl/nieuws/algemeen/1053187/demonstranten-in-eersel-slaan-alarm

De Kempense versie van het narratief (die grotendeels gelijk is aan het Eindhovense manifest) is te vinden op https://www.bjmgerard.nl/wp-content/uploads/2021/03/manifest-klimaatcrisis-Alarm-de-Kempen.pdf