Selecteer een pagina

Waarom worden gebruikte batterijen van Eindhovense E-bussen hergebruikt op de Moerdijk?

Op 14 okt 2022 stond in het Eindhovens Dagblad een flink artikel dat gebruikte accu’s van E-bussen van Hermes hergebruikt worden voor energieopslag op industrieterrein Moerdijk.

Op zich is dit een prima idee. Als accu’s te ver achteruit gegaan zijn voor verrijdbare toepassingen, zijn ze vaak nog goed genoeg voor stilstaande toepassingen. Het scheelt een hoop, vaak zeldzame, grondstoffen en een heleboel technisch gepruts.

Maar waarom  worden die accu’s uit Eindhovense bussen, die door Van de Leegte gebouwd zijn, niet gewoon in onze (naar men zegt) toch zo geavanceerde Brainportregio zelf ingezet? Is dat omdat industriegebied Moerdijk wel een samenhangend duurzaamheidskader heeft en onze Brainportregio niet?

De Johan Crujjff-arena heeft bijvoorbeeld wèl een grote batterij gebruikte auto-accu’s inpandig opgesteld. Dat zou in bijvoorbeeld ons PSV-stadion toch ook moeten kunnen.

Milieudefensie Eindhoven heeft voorgesteld om in het Brainportgebied tot een grote energieopslagcampagne te komen. Dit voorbeeld bewijst dat die oproep niet voor niets gedaan is.

Bernard Gerard
secretaris Milieudefensie Eindhoven