Selecteer een pagina

Milieudefensie regio Eindhoven werkt mee aan natuur- en klimaatevenement op De Panberg in Eersel

Milieudefensie regio Eindhoven heeft meegewerkt aan een natuur- en klimaatevenement op 11 mei 2024 op het nieuwe Landgoed De Panberg in Eersel. De middag was georganiseerd door Jeanne Adriaans van de lokale partij Kernbeleid Eersel.

De varkensboer, die vroeger het landbouwgebied op deze locatie exploiteerde, kan het niet redden in het geweld van dierziektes enerzijds en mega-varkensboeren anderzijds. Daarmee ontstond een Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB)-locatie. Die is ingevuld met een combinatie van natuurontwikkeling en recreatie. Het gebied is nog in ontwikkeling, maar het ziet er goed uit. Er is een nieuw ven op een laaggelegen plek waar vroeger ook vennen waren, en op de hoger gelegen gebieden wordt gestreefd naar een meer veelzijdig bos in plaats van de werkverschaffingsdennen die het gebied nu overheersen.

         
Zoals het in het hele gebied moet worden

De voormalige exploitant woont er nog en runt een ontvangstruimte met bescheiden horeca. Na een natuurwandeling door het gebied onder leiding van het IVN was hier een lezing van de bekende Belgische bioloog en natuurbeschermer Dirk Draulans.
Draulans hield een gloedvol betoog over wat de natuur bedreigde, en gelukkig ook over wat er nog te zien was. Hij werd overigens zelf af en toe ook  bedreigd uit de hoek van de landbouw en de jagers. Zijn onthulling bijvoorbeeld dat de jagers 500 everzwijnen hadden laten fokken, die voor het eigen genoegen uitgezet waren, viel niet in goede aarde.
Ook dieren met een (bij de mens) ongunstige reputatie, zoals de vos, de ekster en uiteraard de wolf, kregen een positieve recensie.

Na de lezing kon Bernard Gerard voor Milieudefensie regio Eindhoven ingaan op wat de afdeling deed. Dat waren, zeg maar, drie poten: de landelijke aanpak steunen (momenteel de ING-actie en de klimaatmars op de Zuidas op 31 mei); eigen aanpak, zoals het aanschrijven van regionale bedrijven als DAF Trucks, de Asfaltcentrale, en ABZ De Samenwerking; het vliegveld; contacten over de lozingen op De Dommel; en ook het vliegveld via het Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2). Aanwezigen werden uitgenodigd voor de Knegselbijeenkomst van BVM2 op 25 mei, 11.00 uur, in zaal De Leenhoef in Knegsel.
Na afloop namen verschillende aanwezigen folders, posters en stickers mee over de Klimaatmars op de Zuidas.